22 najmoćnija pasoša na svetu

Putovanja nikada nisu bila dostupnija, ali bez pasoša i dalje nećete stići mnogo daleko. Jedni vrede više od drugih, a sa pasošima određenih zemalja imaćete mnogo više pogodonosti.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Magazin “Biznis insajder“ napravio je listu najmoćnijih svetskih pasoša kako bi procenio koje su to zemlje koje su najcenjenije u svetu i koje su „slobodne“.

Na primer, zemlje čijim državljanima ne trebaju vize imaju viši nivo slobode od onih čiji građani mogu bez vize da posete samo određeni broj zemalja.

Evo i liste 22 najmoćnija pasoša, a neke zemlje dele isti kvalitet nacionalnog indeksa, odnosno imaju podjednako moćan pasoš.

14. Grčka

13. Južna Koreja

12. Novi Zeland

11. Irska

10. Portugal, Švajcarska

9. Austrija, Luksemburg

8. Norveška

7. SAD

6. Singapur, Japan, , Holandija, Danska, Belgija

5. Velika Britanija

4. Francuska, Italija, Španija

3. Finska

2. Švedska

1. Nemačka

Prati B92 na Viberu

Vesti

“Čivijada“ u Šapcu: Izvorni humor Mačve

Svake godine, u septembru u Šapcu se održava „Čivijada“. Počela je davne 1968. godine pod sloganom “Belosvetski vašar humora i satire”. Čivijada neguje izvorni humor naroda ovog kraja, Mačve, Posavotamnave i Pocerine i oslikava duh Šapčana i njihovu spremnost na šalu i doskočicu, kako na tuđi tako i na sopstveni račun. Opširnije u video-prilogu:

Vesti nedelja 17.09. 20:35 Komentara: 1

"Beograd je Pekingu u srcu"

Manifestacija "Dani Pekinga u Beogradu", tokom koje će glavni grad Kine predstaviti svoju istoriju, tradiciju i kulturu Beograđanima, otvorena je danas na Kalemegdanu izložbom fotografija "Šarmantni Peking".

Vesti subota 16.09. 15:59 Komentara: 1
strana 1 od 974 idi na stranu