Putovanje koje leči: Ovo su najbezbrižniji gradovi sveta

Ako ste ljubitelj mirnih odmora, najbolje bi bilo da se zaputite u Štutgart u Nemačkoj, s obzirom na to da je ovaj grad nedavno proglašen najmanje stresnim na svetu.

Izvor:
Podeli
Bern / Foto: Thinkstock
Bern / Foto: Thinkstock

U istraživanju koje je sproveo Zipjet, gradovi su rangirani na osnovu faktora koji uzrokuju stres, poput stope nezaposlenosti, visine nacionalnog duga po glavi stanovnika, javnog prevoza, bezbednosti, zagađenja, zastupljenosti zelenih površina, broja sunčanih sati itd.

Na prvom mestu liste našao se Štutgart, glavni grad nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, poznat po svojoj predivnoj prirodi. Prva pozicija pripala mu je zbog velike bezbednosti, snažne kupovne moći stanovnika, prostranih zelenih površina (na sat vremena vožnje od Štutgarta nalazi se Švarcvald) i rodne jednakosti. S druge strane, adut ovog grada definitivno nisu buka i broj sunčanih sati, prenosi Lounli planet.

Lista 10 najopuštenijih gradova, na kojoj prednjače biseri Nemačke i Zapadne Evrope, izgleda ovako:

1. Štutgart, Nemačka

2. Luksemburg, Luksemburg

3. Hanover, Nemačka

4. Bern, Švajcarska

5. Minhen, Nemačka

6. Bordo, Francuska

7. Edinburg, Velika Britanija

8. Sidnej, Australija

9. Hamburg, Nemačka

10. Grac, Austrija

Prati B92 na Viberu

Vesti

“Čivijada“ u Šapcu: Izvorni humor Mačve

Svake godine, u septembru u Šapcu se održava „Čivijada“. Počela je davne 1968. godine pod sloganom “Belosvetski vašar humora i satire”. Čivijada neguje izvorni humor naroda ovog kraja, Mačve, Posavotamnave i Pocerine i oslikava duh Šapčana i njihovu spremnost na šalu i doskočicu, kako na tuđi tako i na sopstveni račun. Opširnije u video-prilogu:

Vesti nedelja 17.09. 20:35 Komentara: 1

"Beograd je Pekingu u srcu"

Manifestacija "Dani Pekinga u Beogradu", tokom koje će glavni grad Kine predstaviti svoju istoriju, tradiciju i kulturu Beograđanima, otvorena je danas na Kalemegdanu izložbom fotografija "Šarmantni Peking".

Vesti subota 16.09. 15:59 Komentara: 1
strana 1 od 974 idi na stranu